Over ons

De Bereklauw is een alternatieve, zelfvoorzienende leefgemeenschap voor een 20-tal bewoners en zeer veel bezoekers. Initiatiefnemer is de Gosse. Zonder enige noemenswaardige steun van de overheid, biedt hij al meer dan 40 jaar lang kost en inwoon aan mensen die hun plek niet vinden in de maatschappij. In ruil daarvoor vraagt hij om dagelijks enkele uurtjes mee te helpen in de gemeenschap. Daklozen, ex-gedetineerden, vluchtelingen, ex-psychiatrische patiënten en mensen die alternatief en duurzaam willen leven, wonen en werken er samen in een los verband, zonder al te veel regels.

Ook al verschillen de afkomst, de achtergrond en de leeftijd van de vele passanten sterk, in De Bereklauw is iedereen in de eerste plaats “mens”. Sommigen blijven maar eventjes, anderen blijven vele jaren. Werk en een warm hart in ruil voor kost en inwoon, dat is wat we doen. Talrijke vrijwilligers houden elk met hun eigen bijdrage De Bereklauw draaiend en zij zorgen ervoor dat het leven voor haar bewoners betaalbaar blijft.

In 2018 is de Stichting De Bereklauw opgericht om ervoor te zorgen dat deze unieke vrijhaven kan blijven verder bestaan en ook in de toekomst een voortrekkersrol kan blijven spelen in de ontwikkeling van alternatieve vormen van samenleven.